Zwaar Werk regeling in CAO Bouw & Infra: hoe ga je daar als werkgever mee om?
Wennen aan …
Onze ervaring is dat medewerkers 6 tot 9 maanden nodig hebben om te wennen aan het idee om met vervroegd pensioen te gaan. Wat betekent dit? Dit betekent dat het voor de bouwplaats medewerkers die in de 1e helft van 2021 in aanmerking komen voor de ZWR, ontzettend snel gaat. Stel je voor dat je meteen al per 1 januari 2021 onder de regeling gaat vallen dan dien je binnen een paar weken te beslissen. Want je loopt immers elke maand dat je je later aanmeldt € 1.766 bruto mis. Wij merken bij YincQ aan de bouwvakkers die wij begeleiden dat ze dit heel spannend vinden. En terecht!
Wat komt er allemaal kijken bij de keuze voor eerder stoppen met werken? Niet alleen slechts de mededeling van de werknemer aan diens partner, zijn collega’s en jou als werkgever dat hij er mee gaat stoppen. Hier gaat ook een zorgvuldige financiele afweging aan vooraf. Willen stoppen en kunnen stoppen zijn twee verschillende dingen. Belangrijk is dat er in de toekomst altijd voldoende netto besteedbaar (gezins) inkomen overblijft. Met andere woorden: kan een bouwvakker die gebruikt maakt van de ZWR, in de toekomst met zijn toekomstige inkomsten altijd zijn toekomsten uitgaven “ruim” voldoen?
Hoe bepaal je netto besteedbaar inkomen?
Om te bepalen hoe om moet worden gegaan met de ZWR en het pensioen zou de bouwvakker allereerst kunnen nagaan wat zijn verwachtingen zijn omtrent zijn toekomstige lasten. Is er sprake van huur, welke huurindexatie is dan aannemelijk en tot welke bedrag zou de huur dus kunnen stijgen? Zit er hypotheek op de woning? Hoe lang staat de rente nog vast? Worden de hypotheeklasten automatisch lager door aflossing of speelt er juist een einddatum van een aflossingsvrije hypotheek zodat er tijdig verlenging besproken moet worden met de hypotheekverstrekker. En wat zijn de verwachte kosten van levensonderhoud na het moment van stoppen met werken? Na de vaststelling van deze verplichtingen kan beoordeeld worden welke lasten in de toekomst worden verwacht. Dan begint het bepalen van de gewenste verdeling van de inkomsten. Hierbij kan je denken aan de uitkering uit de ZWR tot de AOW, het hoog-laag of juist laag-hoog verdelen van het pensioen van bpfBOUW. Uiteraard rekening houdend met de eventuele (fiscaal) partner die ook inkomsten/pensioen kan hebben en natuurlijk AOW mag verwachten. En niet te vergeten de uitkeringen uit prive polissen zoals lijfrenten. Dit alles om tot een optimaal toekomstig netto besteedbaar inkomen te geraken. Dan kan “willen” omgezet worden in “kunnen”.
Professionals in uitstroombegeleiding
Hoe kun je als werkgever je oudere bouwplaats medewerkers het beste helpen? Door ze te wijzen op een goede en zorgvuldige financiele afweging. Dan nemen ze een verstandige beslissing en weet je als werkgever meteen wie wanneer zou willen uitstromen en kun je je organisatie hierop aanpassen. Wil je je als werkgever niet bezig houden met dit soort uitdagingen en besteed jij dit graag uit aan een onafhankelijk professioneel financieel communicatie bureau? Neem dan snel contact op met ons. YincQ is de specialist in het verzorgen van maatwerk financiele plannen rondom de Zwaar Werk regeling en we ondersteunen je medewerkers in alle administratieve handelingen rondom aanvraag ZWR en pensioen!